Kako izgleda Veliki Brat?

U filmovima stalno možemo videti razne tajne agente i razne tajne službe i postrojenja. A da li znate da ovakva baza postoji i u stvarnosti?

Pine Gap, u blizini Alice Springsa u Australiji, zapošljava gotovo 1.000 ljudi, uglavnom iz CIA i Nacionalne Kancelarije za obaveštavanje. Prvobitno kodnog imena Merino, to je glavna Američka stanica za satelitski mrežu koja presreće telefonske, radio, Internet, i druge komunikacije širom sveta. Objekat trenutno ima desetak antena u kružnim zgradama, 5.600 kvadratnih metara pod superkompjuterima, te 20 raznih zgrada za specijalne jedinice.

Ovo postrojenje, iako se nalazi u Australiji, pod upravom je CIA i NSA, koje su Američke agencije. Sferične ygrade, u kojima se nalaye satelitske antene služe za zaštitu jer se ne može videti u kom pravcu su antene usmerene.

Takođe, ova stanica je igrala veliku ulogu u bombradovanju Jugoslavije 1999 godine, jer su se tada svi brodovi Američke mornarice slali i primali podatke sa aviona i Tomahavk raketa upravo preko ove stanice.

Ivan Trajković

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s