Šutanovac: Srbija ima perspektivu u Evropi

Ekskluzivni intervju sa Draganom Šutanovcem, ministrom odbrane republike Srbije.

Koliko se Srbija približila standardima EU?

Na ovo pitanje odgovor uvek daje Evropska komisija u svojim godišnjim izveštajima o napretku. Prateći ove izveštaje, konstatovan je veliki napredak u značajnom broju oblasti – u smislu usvojenih zakona, podzakonskih akata, formiranja posebnih i nezavisnih tela koja nadgledaju njihovu primenu. No, ono što svakako moram naglasiti jeste činjenica da ne možemo biti zadovoljni stepenom implementacije usvojenih zakona, njihova primena se suočava sa problemima, koji su najčešće posledica velike ekonomske krize sa kojom se suočavamo i mi, kao i ostale države. Ono što jeste zaključak i Komisije, i Parlamenta, pa svakako i moj zaključak, jeste da smo dostigli standarde koji su dovoljni da bi smo mogli da krenemo dalje – dobijemo status kandidata i otvorimo pregovore za članstvo. To će i ubrzati i omogućiti dalji rad na usvajanju standarda.

Da li postoje oblasti u kojima je moguće unaprediti saradnju VS i NATO?

Saradnja Srbije i NATO je formalno započela našim pristupanjem programu Partnerstvo za mir, 2006. godine. To nije saradnja samo Vojske Srbije, niti pak samo Ministarstva odbrane, već čitave Vlade, velikog broja drugih ministarstava. Naravno, naša je odgovornost najveća za sprovođenje svih obaveza koje proističu iz ovog statusa. Do sada smo uspešno usvajali i sprovodili godišnje planove saradnje, a sada je u pripremi i Individualni program partnerstva, koji precizira korake u budućoj saradnji na postizanju interoperabilnosti i korištenja svih elemenata Partnerstva. Takođe, otvorena je vojna misija Srbije u sedištu NATO u Briselu, kao mesto najbližeg kontakta kako sa NATO kao organizacijom, tako i sa državama članicama. Grupa za reformu odbrane jeste format saradnje koji pomaže usmeravanju našeg procesa reformi u sektoru odbrane. Veliki posao nas čeka na kodifikaciji naoružanja, posle potpisivanja Sporazuma o kodifikaciji sa NATO, kako bi smo i svoju proizvodnju mogli tome da prilagodimo. U svim ovim oblastima vidan je napredak posle dve godine zastoja, ali i u svakoj od njih je moguće i više i bolje.Koji je realni vremenski rok za pristupanje Srbije EU? Ne bih govorio o rokovima, jer proces pristupanja EU ima svoja dva elementa – tehnički i politički. Dakle, zavisi i od brzine kojom se vode pregovori o članstvu i paralelno radi na usklađivanju sa EU standardima, a politički zavisi i od našeg učinka na postizanju političkih kriterijuma, ali i stava Evrope i njenih građana o daljem proširenju. Zato je jako teško biti precizan oko godina mogućeg članstva, i to izbegavam da činim – za mene je najvažnija promena, reforma u Srbiji, koja je naša “ulaznica” za članstvo.

U kojim oblastima Srbija ima najbolju saradnju sa SAD? Kakva je vojna saradnja Srbije i SAD?

Nije preterivanje kada kažem da je upravo bilateralna vojna saradnja sa SAD danas najbolji vid saradnje između naše dve države, i da se neprestano nadograđuje. Postoji veliki broj različitih programa saradnje, kao što su školovanje i usavršavanje, modernizacija Vojske, ili pak zajednički projekat izgradnje baze Jug. Što se školovanja tiče, svake godine imamo pripadnike VS na školovanju u najprestižnijim vojnim školama u SAD, kao što su West Point, Vazduhoplovna vojna akademija u Kolorado Springsu, ali i primamo američke oficire koji se školuju na višim nivoima usavršavanja u Srbiji. SAD su odvojile značajna sredstva za modernizaciju VS, i upravo dogovaramo nabavku specijalnih vozila “HUMVEE” za specijalnu brigadu, ili pak sredstva za jačanje kapaciteta za učešće u mirovnim misijama VS.

Ivan Trajković

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s