SRBIJA U POKRETU

Koliko je razvijena Ekološka svest u Srbiji?

Svest građana Srbije o značaju zaštite životne sredine polako raste, zahvaljujući, između ostalog, kampanjama i akcijama koje sprovode mnogobrojne nevladine organizacije. Me]utim to su sve kratkoročne akcije koje daju samo prividan rezultat. Nažalost čak I akcije države se svode na lečenje posledica, a ne uzroka. U Srbiji još uvek ne postoji sistemska želja za promenom I kontinuiranom edukacijom stanovništva.

Ekološku svest bi trebali da razvijamo još od malih nogu, u osnovnoj školi. U tom period deca najlakše prihvataju i primenjuju određene saznanja i vremenom im postaju navika.

Srbija – zelena oaza ili oaza propale industrije?

Što se tiče recilkaže koja predstalja u razvijenim zemljama jaku industirsku granu. U Republici Srbiji to nije slučaj. Ne postoji sistemski organizovani odvajanje, sakupljanje, sortiranje i reciklaža otpada. Postojeći stepen reciklaže odnosno iskorišćenja otpada je nedovoljan. Mada je primena reciklaže u Srbiji propisana zakonom i predviđa odvajanje papira, stakla, plastike I metala u posebno označene kontejnere, reciklaža ne funkcioniše u praksi. Od novog Zakona o upravljanja otpadom, koji je usvojen maja 2009. godine, očekuje se da doprinese uspostavljanju sistema reciklaže različitih vrsta otpada na celokupnoj teritoriji Republike. Iako je stepen reciklažnih materijala još uvek veoma nizak, ipak se primećuje da je broj preduzeća koja se bave reciklažom u stalnom porastu, što je jasan pokazatelj da je ta industrijska grana u ekspanziji, Republika Srbija je osnovala Agenciju za reciklažu čiji je zadatak bio da inicira elemente za razvoj tržišta sekundarnih sirovina. U junu 2009. godine Agencija je prestala zvanično da radi, a njenu ulogu je “preuzela” Agencija za zaštitu životne sredine. Trenutno organizovanje reciklaže u Srbiji funcioniše na dva načina: On-site tj. na mestu nastajanja i Off site na centralizovanim mestima za izdvajanje i tretman. On site reciklaža se zasniva na organizaciji samih stanovnika da sortitraju sirovine u posebne kontejnere ili kese, a zainteresovana fizička I pravna lica odnose sakupljene sirovine. Off site reciklaža se primenjuje ako on site nije zadovoljavajuća ili finansijski isplativa.

Vaši dalji planovi i aktivnosti?

Eko-tim udruženja građana “Srbija u pokretu” čini 6 mladih ljudi. Okupila nas je vizija čistijeg Beograda i želja da osnažimo i motivišemo pojedince u Srbiji da aktivno i udruženo učestvuju u kreiranju kvalitetnijeg života u svojoj okolini – zgradi, parku, opštini, gradu. Prepoznali smo se po volji da se pokrenemo, hrabrosti da uzmemo stvari u svoje ruke i snazi i upornosti da izvedemo ono što smo naumili. Dolazimo iz najrazličitijih društvenih sfera – mi smo ekonomisti, lekari, politikolozi, pravnici, sociolozi, filozofi, filolozi, inženjeri, studenti, srednjoškolci.
Prvi naš projekat je “Zeleni april” koji je u poslednjoj IV fazi relizacije (kupovina i postavljanje reciklažnih kontejnera). Sam projekat je je nastao sa ciljem da se obezbedi građanima neophodna infrastruktura za separaciju otpada, odnosno postavljanje reciklažnih kontejnera za PET, metal i papir. Obuhvata aktivno uključivanje volontera, građana, privrednih subjekata, a sve u cilju povećanja stope ponovnog iskorišćenja i reciklaže ambalažnog otpada u Beogradu.
Ceo projekat se sprovodi uz podršku JKP „Gradsko zelenilo”, JKP “Gradska čistoća”, Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i Skupština opština Vračar
Prilikom realizacije projekta “Zeleni april”: edukovano je 30 volontera, u ulici Kralja Milutina sakupljeno je 400 kolograma starog papira, prikupljeno je 527 potpisa podrške stanara. Ceo projekat je sproveden bez klasičnog donator, kao “grassroot” akcija eko-tima I građana Beograda. Više možete pročitati na sajtu http://www.srbijaupokretu.org
Započeli smo kampanju podizanja svesti javnosti o važnosti recikliranja. Cilj kampanje je ustanoviti trenutni nivo osvešćenosti i mišljenja on-line javnosti u vezi sa ekološkim i društvenim pitanjima, ali i građenje kapaciteta za jačanje učešća javnosti u rešavanju ekoloških problema.
U kampanji “Reduce, Reuse, Recycle and Retweet” ćemo kroz tekstove i korisne savete na sajtu organizacije i društvenim mrežama facebook I twitter podsećati građane na važnost 3R principa. (Reuse,Reduce, Recycle). U okviru ove kampanje planilari smo da sprovedemo tri akcijske nedelje direktne primene 3R.
Prva nedelja je bila Reduce nedelja gde smo pozivali građane da umesto da bacaju staru zimsku garderobu doniraju Svratištu. U toku akcijske nedelje koja se zove “Šalji dalje” građani su donirali 85 muških i ženskih džempera, 64 komada dečije zimske garderobe (za decu uzrasta 3-6 godina), 72 komada muških i ženskih pantalona, 14 jakni, brojne kape šalovi, rukavice i drugi komadi garderobe.
Treći projekat za koga još uvek tražimo donator, zbog njegove obimnosti je projekat „Računajte na nas“

Svrha ovog projekta je povećanje stope ponovnog iskorišćenja i reciklaže ambalažnog otpada na teritoriji grada Beograda.
U našu akciju planiramo da uključimo 200 građana – volontera koji će organizovati učenike, roditelje i nastavnike da učestvuju u akciji sakupljanja starog papira u osnovnim školama u Beogradu i tako kroz praktičan primer pokažu važnost procesa razvrstavanja otpada, reciklaže i ekonomske vrednosti sekundarnih sirovina. Pored toga, u akciju ćemo kroz potpisivanje ekološke deklaracije i/ili doniranje sredstava uključiti i 1000 privrednih subjekata. Akcijom prikupljanja papira i donacijama privrednih subjekata finansiraće se postavljanje reciklažnih kontejnera u dvorištima osnovnih škola, što predstavlja krajnji cilj projekta.
Aktivnosti u ovom projektu predviđene su da traju 12 meseci.

Ivan Trajković

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s