MLADI LIDERI U SRBIJI – DEJAN TRAJKOVIĆ


Koliko je Srbija blizu EU?
– Srbija je bliža članstvu u Evropskoj uniji nego što to misle njeni građani, naročito ako se ima u vidu da je država okružena zemljama članicama. Posvećenost EU pokazali smo napornim radom, donošenjem teških odluka, završetkom saradnje sa Haškim tribunalom, prilagođavanjem zakonske regulative evropskim standardima, unapređenjem i promovisanjem dobrosusedskih odnosa i odnosa u regionu. Takođe, imamo težak višedecenijski problem sа Kosovom, ali ne smemo odustati.

Na koji način građani mogu doprineti reformama?
– Da bi doprineli reformama i istovremeno poboljšanju sopstvenog kvaliteta života, građani treba da učestvuju u kreiranju lokalnih i regionalnih politika, i sto je najbitnije shvate značaj dosledne primene usvojenih zakona i ostalih propisa uskladjenih sa međunarodnim standardima.

Kako se izboriti za bolji standard građana? Koliko na to utiču Lokalne samouprave?
– Uz pomoć novih investicija, razvijanja infrastrukture, definisan institucionalni okvir, adekvatno korišćenje potencijala i razvijanje ljudskih resursa.

Koliki je značaj mera za podsticaj privrede u lokalnim sredinama?

– Trenutno Jug Srbije ne važi za atraktivno mesto za investiranje i to se mora što pre promeniti jer investitori dolaze u ona mesta gde im se omogući stimulativno poslovno okruženje. Efikasan sistem za izdavanje građevinskih dozvola, dostupnost informacija relevantnih za poslovanje, primena marketinga u cilju promocije investicija, promocija zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa samo su neke od mera. Takođe, imamo značaj seoskog turizma i predispozicije koje naša sela imaju, a angažovanjem lokalnih samouprava bi, prema mom mišljenju, mogli da se postignu značajni rezultati u razvoju te grane turizma. Lokalni privredni razvoj treba da predstavlja organizovani proces kojeg razvijaju lokalne vlasti zajedno sa svojim lokalnim partnerima (javnim, poslovnim i civilnim sektorom) u cilju stvaranja boljeg poslovnog okruženja

Koji su modaliteti u saradnji između Srbije i Sjedinjenih Država?

– Osim političkih odnosa imamo partnerstvo u ekonomskoj i sferi odbrane. Uzajamna saradnja u oblasti odbrane je upravo ono čime se posebno možemo pohvaliti, zatim u borbi protiv globalnog terorizma i organizovanog kriminala. Takođe, bitno je da mi putujemo i stičemo iskustvo u SAD, ali i da oni dolaze kod nas.

Vaši budući planovi u politici?

– Mlad sam i moram još puno da radim i da stičem iskustva. Politika je za mene, nešto sveto, mogućnost da dam doprinos gradu u kome živim i radim, da ostavim nešto iza sebe za generacije koje dolaze – aktivno učešće u radu na sprovođenju i realizaciji ciljeva postavljenih programom Demokratske stranke.

Ivan Trajković

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s