Zašto Srbiji treba “Vojna Akademija”?

Gledajući prvu epizodu serije “Vojna Akademija” na RTS-u, nisam mogao a da ne pomislim na sve ono što je Vojska doživela i preživela za poslednjih 20-ak godina.
Generalno, nisam veliki ljubitelj domaćih serija, većina njih je reprizirana po miolion puta. Ipak, ova nova serija je po mnogo čemu specifična. Posle 15 godina vrlo negativnog imidža Vojske, svih ratova i vojnih akcija na ovim prostorima, Vojska je danas ipak daleko bolja i kvalitetnija, reformisana, o čemu svedoči i rekordan broj mladih koji se upisuju u Vojne škole i na Vojnu akademiju. Takođe, iz prve ruke znam koliko je interesovanje za rad u Vojsci, kao Vojnik po ugovoru i na druge načine. Dakle, Vojska Srbije danas ima veoma dobar imidž, ni nalik onome iz 90-ih godina. Veliki deo zasluga za ovo ide Ministru Draganu Šutanovcu, koji je sa svojim timom vrhunskih oficira uspeo ono što drugi nisu od raspada SFRJ. Ali, natrag na seriju. „Vojna akademija“, po scenariju Gordana Mihića i u režiji Dejana Zečevića je prva prava “vojna” serija otkad uopšte postoji TV u Srbiji. Ne računam romansirane filmove iz stare Juge o Partizanima, niti filmove i serije snimane 80-ih i 90-ih koje su bile na temu “vrhunskog patriotizma”.

Nova serija je prikaz pravog života današnjih oficira i kaddeta u Vojsci Srbije. Sve je 100% onako kako je i u pravom životu. A to se prvi put dešava na domaćoj TV. Veliko priznanje i svaka čast TV ekipi. Ako je ova serija putokaz u kom smeru ide Vojska Srbije, onda je pred njom izuzetno svetla budućnost.

Život kadeta i kadetkinja Vojne akademije biće prikazan u 16 jednočasovnih epizoda, baziranih na istinitim likovima i događajima. Glavne uloge tumače Ljubomir Bandović, Nebojša Milovanović, Branislav Lečić i Miloš Timotijević, a igraju i Voja Brajović, Dara Džokić, Mira Banjac, Vlasta Velisavljević i mnogi drugi.

Zato, daljinski u ruke i gledajte “Vojnu Akademiju”. Obavezno.

Ivan Trajković

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s