ИНТЕРНЕТ – БОЈНО ПОЉЕ 21.ВЕКА


Сведоци смо свакодневног напретка војног наоружања, војне опреме као и нових вештина припадника Војске. Са тим променама, мења се и спектар деловања разних родова и јединица Војске, па тако у савременом ратовању и борби против разних претњи долазимо и до нове врсте бојног поља а то је – Интернет. Рачунари су свуда око нас, у нашим домовима, аутомобилима, па чак су и мобилни телефони нове генерације у ствари мали рачунари. Велика количина податак у оптицају ствара нове безбедносне ризике и захтева усвајање нових вештина и знања. Са развојем рачунарске технологије, и рачунара уопште, се кренуло пре скоро 60 година. Мало људи зна да је први прави рачунар назван ENIAC у ствари био пројекат Америчке Морнарице. Дуго времена су рачунари били доступни само војним снагама и државним институцијама, док се први рачунари за личну употребу појављују средином 70-их година 20.века

Тако и не чуди чињеница да је Војска САД (US ARMY) крајем 2010 године основала потпуно нову јединицу за борбу у виртуелном компјутерском простору – United States Cyber Command или Команду за деловање у сajбер простору (NATO ознака USCYBERCOM). Ова једница је лоцирана у бази Форт Мид (Fort Meade) у Америчкој савезној држави Мериленд. Командант ове јединице је Генерал Кејт Б. Александер.

Задатак ове специјалне јединице је да планира, координира, интегрише, синхронизује и обавља пословe заштите рачунарских мрежа и врши одбрану свих рачунарских мрежа и система за комуникацију Војске САД. Друга армија (U.S. Army Cyber Command) ће спроводити операције у рачунарским мрежама као и пун спектар операција како би се осигурала безбедна комуникација осталих јединица Војске САД као и њихових савезника.Ова јединица је опремљена најсавременијом рачунарском опремом која је произведена специјално за ову анмену,а спецификације тих рачунара су тајна.

Као последица стварања ове јединице, и друге Армије су најавиле формирање јединица сличне намене – Јужна Кореја, Кина, Велика Британија. Очигледно је да ће се у блиској будућности борба против тероризма преселити из стварног и у виртуелни свет.

Иван Трајковић

Leave a comment