IVAN JOVANOVIĆ – SRBIJA NA PRAVOM PUTU

 

Politika kao karijera – šta Vas je privuklo?

Politikom nisam počeo da se bavim iz znatiželje niti sam se vodio idejom da jednoga dana postanem, da kažem, profesionalni političar, već je to bilo iz potrebe da kao član društva i pojedinac svojim učešćem doprinesem promenama u Srbiji koje su bile više nego potrebne. Naime, živeti i odrastati u Srbiji devedesetih nije bilo ni malo lako. Tih godina došlo je do raspada SFRJ koje je sa sobom donela ratove, ljudske nesreće. Vreme koje je nedugo zatim usledilo bilo je vreme preživljavanja a ne života. U to vreme inflacija je „jela” plate, pa tako roditelji ujutro prime platu a vec dok je donesu kući za nju smo mogli da kupimo kesicu suvog kvasca. Politički sistem zasnovan na socijalizmu bez pokrića, jednopartijski sistem i vladavina Slobodana Miloševića i njegovog režima još više su nas kao naciju gurali na dno. Smatrao sam da na neki način moram da se borim za bolje sutra. Ideje i politika Zorana Đinđića jako su me privukle i pristupio sam Demokratskoj stranci. Aktivan pristup ovoj stranci, stalno angažovanje i rad u demokratskoj omladini kao i funkcije koje sam u njoj obavljao nekako su me same navodile na put da se opredelim za bavljenjem ovim poslom. Kada se desio peti oktobar, kada smo konačno dobili prvog demokratskog premijera i institucije koje su počele da se grade, pomislio sam da je vreme da odem, ali je onda na veliku žalost Zoran Đinđić ubijen i svatio sam da ništa nije gotovo da se moram boriti i dalje.

Koliko je Srbija danas Demokratska?

Ako se opet vratimo na devedesete i uporedimo sa Srbijom danas, nepobitna je činjenica da je naša zemlja izuzetno puno napredovala u demokratskom smislu, u pogledu poštovanja ljudskih i građanskih prava i sloboda. Danas u Srbiji imate fer i poštene izbore,kampanje su sve dosadnije, sve je manje govora mržnje, neuporedivo se više brine o manjinskim i marginalizovanim grupama.Osnovana su nezavisna regulatorna tela koja su prilično otporna na političke pritiske,javnost je prisutna prilikom donošenja svih važnih odluka.Država se žestoko suprostavila organizovanom kriminalu, koji je pretnja svakom demokratskom društvu. Na demortatizaciji društva se mora još dosta raditi, evropske integracije Srbije su najbrži način da naša zemlja dostigne željene ciljeve u tom pogledu.

Koji su načini saradnje izmedju Srbije i SAD?

Saradnja Srbije i SAD je konstantno u usponu. Najznačajnija saradnja se ostvaruje u borbi protiv organizovanog kriminala i trgovine narkoticima. U ovoj oblasti saradnje su načinjeni ozbiljni rezulatati i prekidanje velikog međunarodnog lanca krijumčarenja narkotika.Ozbiljna saradnja se ostvaruje u borbi protiv terorizma i osiguranju regionalne bezbednosti, čemu je doprinela odlična komunikacija nadležnih agencija dve države. Ekonomska saradnja se razvija, svakako bi bilo odlično ukoliko bi bilo više investicija iz SAD u Srbiji jer mi se čini da ima prostora za jačanje saradnje u ovoj oblasti. Da li je teže biti političar u Lokalnoj samoupravi? Baviti se lokalnom zajednicom i njenim razvojem iziskuje malo drugačiji, kompleksniji način rada i funcionisanja. Lokalne teme, izazovi se svakako oslanjaju i preslikavaju sa republičkog nivoa i u mnogome zavise od njega, ali vam daju mogućnost da se borite za svoje sugrađane i da rešavate njihove konkretne probleme.Kvalitet lokalne politike može vrlo lako da se izmeri, rezultati su vidljivi i građani ih prepoznaju. Za lokalnu zajednicu je razvoj lokalne infrastrukture,kvalitet škola, vrtića, komunalnih službi, gradske uprave veoma važan i pored ekonomskih prilika najznačajnije utiče na kvalitet života . Lokalna politika zahteva strategiju i organizaciju koja od vas kao lokalnog lidera direktno zavisi i snosite ličnu odovornost za svaki uspeh i neuspeh u njenom sprovođenju.

Vaši budući planovi ?

 

U Srbiji nije u prošlosti bilo puno planiranja, strategije su se pravile samo kada je to bilo neophodno, često bez namere da se primene do kraja. Situacija u tom smislu se svakodnevno menja, što pokazuje kvalitativan napredak celog društva. U političkom smislu, najvažniji planovi treba da budu vezani za održivi razvoj, smanjenje nezaposlenosti ,savladavanje ekonomske krize. Taj plan želim maksimalno da podržim i radim na njegovoj implementaciji.

Ivan Trajković

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s