NOVINARSTVO I TELEVIZIJA U SRBIJI : MINJA MILETIĆ

550904_10150885797276941_518735524_n

1. Da li su voditelji u Srbiji “zvezde” u pravom smislu te reči?

U pravi smisao te reči se, po mojim kriterijumima, ubraja Opra Vinfri. Njen bankovni račun, društveno odgovoran rad, politički i društveni uticaj koji prevazilazi granice Amerike su “reference” koje nekog, u ovom slučaju nju, svrstavaju u red Zvezda. U Srbiji imamo “lokalne”, a u najboljem slučaju, regionalne zvezde ali one nisu, zasigurno, među voditeljima. Naš posao nije da budemo zvezde već da iste ugostimo, ukoliko imamo sreće.

2. Koliko je izgled bitan za jednu voditeljku?

Bitan je kao i u svakom poslu, jer kreira prvu impresiju koju stvaramo o nekome. Televizija se i gleda a ne samo sluša, te se lično trudim da ispoštujem i taj segment svoga posla.

3. Šta misliš o voditeljkama koje vode ozbljne političke emisije, a imaju stajling primeren muzičkim show programima?

Ne mislim o voditeljkama, već o njihovim stilistima koji ne rade svoj posao na pravi način. Negativni poeni, dakle, ne idu na račun voditeljki već stilista.

4. Kako spojiti medicinu i novinarstvo?

A zašto bismo ih spajali…

5. Ko je po tebi najbolje obučena voditeljka?

Ona koja ima najbljeg stilistu (smeh). Ima ih mnogo…

6. Da li se može uporediti TV u Srbiji i u USA?

Ne može, jer se ne mogu uporediti njihovi televizijski i produkcijski budžeti sa našim. To je, po mom mišljenju, jedina ključna razlika. Što se tiče kretivnosti, tu svakako prednjačimo…jer nam, možda, ništa drugo i ne preostaje.

7. Ko je tvoj uzor u svetu televizije?

Nemam bas uzora, ima mnogo kolega koje izuzetno cenim ali izdvojila bih Dinu Čolić-žena, gospođa, dama, novinar i vodtelj sa božanstvenim glasom i rečima.

8. Šta misliš o tzv. starletama kojih ima dosta u našim medijima?

Mislim da je sve to instruisano, odnosno plasirano od strane nekih ljudi (čelnika nekih novina i medisjkih kuća) kojima to odgovara jer podilaženje narodu i njegovim voajerskim sklonostima stvara, očigledno, najveći profit.

9. Da li je Internet pretnja TV u Srbiji?

Internet je svetsko čudo koje gazi sve pred sobom, ne s namerom već zbog svojih neograničenih mogućnosti kojih, često, nismo ni svesni. Internet je pretnja svima a ne samo telaviziji, ukoliko ga posmatrate kao pretnju. Ja bih ga pre analizirala kao “saradnika” na putu da se televizija još više unapredi i “batinu” koja joj ne dozvoljava da se ulenji na putu razvoja i adaptacije novom vremenu.

10. Da li i koliko koristiš društve mreže Facebook i Twitter? Da li ti one pomažu u novinarskom poslu?

Koristim FB ali sam na tom “virtuelnom polju” vrlo obazriva. Trudim se da više ja njega koristim nego on mene. Ne dajem mu da uđe u svaku poru mog života. S druge strane ja od njega očekujem mnogo, da me poveže sa ljudima koji su mi potrebni, kako na privatanom tako i na poslovnom planu. On meni daje mnogo a ja njemu gotovo ništa.

Ivan Trajković

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s