INTERVJU – Srđan Milivojević

123456

1. Koliko je ovom trenutku Srbija zaista blizu EU?

1. Srbija je blizu Evropskoj uniji onoliko koliko truda će pokazati aktuelna vlast da ispuni sve preduslove za pristupanje…Slavljenje nepostojećeg datuma i euforija u koju je upala ova Vlada, bez jasnih kriterijuma šta i kako dalje, bude određenu sumnju u domete te Vlade. pogotovo ako se prisetimo da oni koji su najjače pritiskali evropsku kočnicu, ponekada i nekontrolisano, sa divljačkom strašću, sada sa istim žarom pritiska gas!!!

2. Borba protiv korupcije kao iskrena borba protiv kriminala u Srbiji ili borba za bolju poziciju na sledećim izborima?

2. Borba protiv korupcije više se sprovodi na stranicama tabloida i partisjkih glasila a manje kroz institucije sistema, pri čemu se u startu ta borba obesmišljava. Policijski funkcioneri i pripadnici bezbednosnih službi, poverljive podatke iz istrage doturaju urednicima partijskih biltena umesto tužilaštvu i kao takvi oni služe ne za kažnjavanje počinilaca, već za prevlast na političkom tržištu. Ova deklarativna borba protiv korupcije, dodatno je obesmišljena neprocesuiranjem uhapšenih, obaranjem optužnica, ali mnogo više zakonom o amnestiji koju je predložila Srpska napredna stranka i abolicijom osuđenog doktora Inića za krivično delo primanje mita, koga je pomilovao predsednik Nikolić.

3. Da li Srbija danas ima iskrenu i pravu opoziciju, budući da su skoro sve stranke na nekom nivou u vlasti?

3.Naravno da ima opoziciju, jer stvarna vlast je vlast na Republičkom nivou, a u opoziciji su sve one stranke koje ne učestvuju u vlasti na republičkom nivou. Veći je problem to što vlast i opozicija nemaju identičnu i jasno definisanu politiku državnih i nacionalnih ciljeva, strategiju za njihovo ostvarenje i rokove u kojima bi ih ostvarili. Pri tome u Srbiji još uvek ne postoje orgaljnizovani sindikati koji bi se bavili isključivo socijalnim dijalogom i zaštitom prava zaposlenih.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s