ДР. или нешто друго ?

Полемика у медијима око “оваквих и онаквих доктората” и све полемике око целе те приче, навеле су ме да се мало осврнем око себе.

По неким подацима, на Бироу НСЗ у Србији има око стотину доктора наука. Број оних са дипломама разних факултета , и државних и приватних, се креће у десетинама хиљада. Хм! Значи, у овој и оваквој Србији, највећи престиж је бити Др. Е супер, кажем ја, до јуче је највећи престиж био поседовање немачке лимузине и америчког мобилног, оног са загризаном јабуком на њему. Оно, наравно,тако и треба, сад су друга времена, те ниједна ташта неће зета који није Др. Шалу на страну, ма којим послом се ви бавили, ма коју диплому имали, велике су шансе да је конкуренција у тој области не огромна, већ стравична. Сведоци смо, уназад неколико година, да се велики број младих лекара одмах по дипломирању одлучује да напусти Србију, јер су у Европи и на Западу лекари свих врста и квалификација веома тражени. Тако да је данас у Србији највећи дефицит анестезиолога, радиолога, кардиохирурга.Лекарима у Србији се не може понудити већа плата, а тамо сигурно имају већу од 74.000 динара, колико овде добијају специјалисти. За разлику од њих, млади информатичари се већ после друге године студија одлучују за иностранство. На време. Тешка су времена, па је и тешко бити паметан. Након завршених студија , чак 39 одсто свих студената себе види у иностранству. Главни разлог за одлазак из земље је низак животни стандард у Србији, а следе немогућност запослења и даље школовање. Са друге стране, наши млади лекари важе за најбоље у Немачкој, Француској, Шведској, Швајцарској. Наши информатичари такође раде у највећим светским ИТ компанијама.

Ако се стварно жели опоравак земље, онда, млади напред, школовани напред. Не може бити да држава нема пара за младе лекаре, инжењере, архитекте, информатичаре. Они су будућност ове земље, они су ова земља. А, за докторате има времена, још смо млади.

Иван Трајковић
Новинар и Блогер

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s