Roboti iz Boston Dynamics-a

indexfdh

Boston Dynamics

Pre par nedelja senzaciju na YouTube-u i društvenim mrežama je izazvao novi video iz kompanije Boston Dynamics, vodeće kompanije kada su u pitanju individualni roboti (roboti kojima ne treba ljudsko upravljanje ). Novi robot se zove Spot Mini i delimično podseća na psa – a ono što je veoma neobično je da može sam da zaobilazi ili preskoči prepreke, da otvori vrata, ili se provuče kroz neki tesnac. Spot Mini je najnoviji u nizu robota ove kompanije, a najpoznatiji je svakako Atlas, robot-humanoid koji se kreće kao čovek, a čak može i da se sam penje stepenicama.

Zanimljivo je da je Boston Dynamics krenuo 2010 godine sa veoma prostim verzijama robota kao što je Sand Flea , koji je više ličio na igračku, a glavna osobina mu je bila skakanje 8-10 metara u vis, te je teoretski mogao da se penje na krovove i druge površine. 2012 su predstavili Big Dog, robota koji je ličio na robotsku mazgu ili konja, a mogao je da nosi teret, kreće se po šumama i neravnim terenima, te kao takav bio idealan za vojnu primenu.

Atlas je najsofisticiraniji robot ove kompanije,i koristi metastabilnu tehnologiju (može sam da održava ravnotežu, baš kao čovek). Video zapisi sa ovim robotima redovno imaju desetine miliona prikaza online.

Biznis strana ove kompanije je ništa manje neobična – u početku su zavisili od naučnih i državnih grantova i donacija (spominje se i Američka državna, ultra-tajnovita agencija DARPA), da bi ih kasnije kupio Alphabet – matična kompanija Google-a. Izgleda da ipak Google nije toliko bio zainteresovan za robote, te su Boston Dynamics 2017 prodali Japanskom super-gigantu u sferi telekomunikacija kompaniji Soft Bank.

Ovi roboti su sasvim sigurno pionirski poduhvat , i uz još neke kompanije koje razvijaju slična rešenja (Honda, Mitsubishi, Toshiba, DJI) sasvim sigurno će dovesti do stvaranja robota koje ćemo svakodnevno koristiti u našim domaćinstvima, školama, fabrikama…

Ivan Trajković

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s